Mountainbiken is een heerlijke manier om in de natuur actief en avontuurlijk een sport te beoefenen. Je bouwt longinhoud op, krijgt sterke beenspieren en werkt aan je balans. En het is echt niet zo dat je even vlot op een fiets springt. Er komen flink wat technieken bij kijken en de fiets wordt behoorlijk zwaar belast. De eisen die aan een mountainbike gesteld worden liggen hoog, misschien nog wel hoger dan bij een gemiddelde fiets. Als je geen nieuwe maar een tweedehands herenfiets wilt, dan is het extra belangrijk te weten waar je die koopt zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
Goed na laten kijken
Je rijdt met de mountainbike door steeds andere landschappen. Je komt in diep liggende parcours met kombochten waar je op volle snelheid doorheen gaat, obstakels waar je overheen moet met de pedalen in horizontale stand om niet ergens achter te blijven hangen of over een rulle bodem wat eisen stelt aan het schakelen. Je moet op tijd remmen, gedoseerd, soms wat slippend wat niet altijd lekker is voor de remblokjes. En zo’n hele rit beweegt je lichaam mee: naar voren, opzij, de schouders gaan mee, je staat op de pedalen, hangt naar achteren, alles om de snelheid en continuïteit vast te houden, om maar niet stil te vallen. Een tweedehands herenfiets als een mountainbike heeft in zijn vorige leven al flink wat verduren gehad. Laat deze dus goed nakijken.
Slimme investering
Het kopen van een tweedehands herenfiets, bijvoorbeeld een mountainbike, is slim. Je bent duurzaam bezig door hergebruik en belast het milieu niet omdat er een nieuwe gefabriceerd moet worden. Je doet zelf gelijk al mee aan de besparing van zeker twintig kilo afval aan rubber en metaal. Nobele doelstellingen natuurlijk maar je moet wel zeker weten dat je een goede fiets koopt, of het om een zwaar belaste mountainbike gaat of niet. Vertrouwen is een belangrijke factor, en de prijs natuurlijk, die ligt bij een tweedehands herenfiets beduidend lager.
Verschillende merken
Bij de aankoop van een tweedehands herenfiets heb je veel keus. Merken als Batavus, Sparta, Gazelle maar ook Azor, Btween en Cumberland, eigenlijk alle merken vind je hier terug. Als je een tweedehands herenfiets zoekt kom je dezelfde merken tegen als wanneer je naar een nieuwe fiets gaat kijken. Zelfs de nieuwste modellen en uitvoeringen zijn als tweedehands herenfiets te koop. Hetzelfde geldt voor het aanbod versnellingen op een fiets, die lopen van geen tot eenentwintig. Daar kun je toch flink wat voor schakelen en er zijn natuurlijk ook verschillende framehoogtes verkrijgbaar voor de diverse lichaamslengtes.
Een tweede leven
Een tweedehands herenfiets krijgt toestemming aan zijn tweede leven te beginnen wanneer de fiets een uitgebreide onderhoudsbeurt heeft gekregen en is gecontroleerd op scheurtjes in het frame, problemen met de trapas, de kwaliteit van de banden. Ook worden de kettingen, remmen en versnellingen opnieuw afgesteld en eventueel vervangen. Allemaal perfecte redenen om een fiets een nieuw leven geven. Bedenk waar je de voor fiets nodig hebt. Rijd je veel in de stad, ga je voor lange afstanden, het mountainbiken misschien of voor vervoer van of met de kinderen en kies een mooie bijna nieuwe tweedehands herenfiets. Dat is goed voor jouw fietsplezier, de portemonnee en het milieu.